Uw apotheek in Tilburg

Bij Apotheek Koolhoven bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Vlijmenstraat 3
5036 SV Tilburg

Tel: 013-2070415
Fax: 020-2587555
E-mail: assistenten@apotheekkoolhoven.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

icatibant

Icatibant remt de werking van bradykinine. Dit is een stofje dat voor zwellingen in de huid en slijmvliezen kan zorgen.

Artsen schrijven icatibant voor bij hereditair angio-oedeem.

Wat doet icatibant en waarbij gebruik ik het?

Oedeem

Icatibant wordt gebruikt bij hereditair angio-oedeem om aanvallen van angio-oedeem (zwellingen in de huid en slijmvliezen) te behandelen.

Oorzaak en verschijnselen
Hereditair angio-oedeem is een erfelijke ziekte die komt door een tekort aan het eiwit C1-esteraseremmer. Mensen met een C1-esteraseremmer tekort maken te veel bradykinine aan. Hierdoor hebben zij last van zwellingen in de huid en slijmvliezen, zoals in het gezicht, slokdarm, buik, keel en mondholte. Dit is een gevaarlijke situatie, omdat u door de zwelling moeilijk kunt ademhalen.

Werking
Icatibant remt de werking van bradykinine. Hierdoor zorgt het ervoor dat de klachten niet erger worden. Ook merkt u dat u sneller minder last heeft van de klachten.

Lees meer over oedeem . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Reacties op de prikplek, zoals irritatie, roodheid, zwelling, branderig gevoel, jeuk, pijn, kneuzing, blauwe plek, verhoogde gevoel in de huid bij aanraken en galbulten.

    Deze verschijnselen verdwijnen vanzelf.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, koorts.

     
  • Huiduitslag

     

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik icatibant gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Soms kan het gebruik van dit medicijn noodzakelijk zijn in gevaarlijke situatie, zoals wanneer u moeilijk kunt ademen door zwellingen in uw keel. Overleg daarom met uw arts over de voor-en nadelen.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kunt u flesvoeding geven.

Mag u na overleg met uw arts borstvoeding geven? Wacht dan minimaal 12 uur met borstvoeding geven na uw laatste injectie met dit medicijn.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Uw arts of verpleegkundige geeft u dit medicijn via een injectie vlak onder uw huid. Bijvoorbeeld in de huid van uw buik.

Wanneer en hoelang?
U krijgt meestal 1 injectie bij aanvallen van hereditair angio-oedeem. Soms is een tweede of derde injectie nodig als de klachten niet minder worden.